home hoodies.nl menuHoodies.nl

Kleine gaatje in shirts

Hoe houd je witte was goed wit. En wat kun je doen om gekleurde kleding goed te houden? Is wassen met azijn handig?
Lees hier verder!Gele vlekken uit Tshirts verwijderen

gaatjes in tshirtOnze kleding behoudt goed de oorspronkelijke kwaliteit. Ook de bedrukking zal niet sterk slijten, zelfs niet na veel wassen.

Maar het is lastig om witte Tshirts en witte truien en hoodies ook echt wit te houden. Na veel wassen kan het wit grauw worden. En het gebruik van deodorant kan gele vlekken veroorzaken. Wat kun je hier aan doen?

Zamarra Kok is huishouddeskundige, schrijft columns voor De Telegraaf, en heeft de volgende tips.

 

Witte was weer wit?

 

Gebruik voldoende wasmiddel

"Te weinig wasmiddel maakt je kleding grauw, dat komt door kalk dat achterblijft op kleding." Als witte was heel erg vuil is voeg je actieve zuurstof toe, dat zit onder meer in vlekverwijderaars. "Daar wordt je kleding witter van." Baking soda is een product dat je ook zou kunnen toevoegen. Chloor wordt niet aangeraden. "Dat is te heftig en maakt wit ook wel gelig."

 

Waar moet je op letten bij het wassen?

Heel belangrijk bij het wassen is de temperatuur. Tegenwoordig wassen we veelal op lage temperaturen doordat moderne wasmiddelen op die temperatuur heel goed werken. Het is ook goed om eens op een hoge temperatuur te wassen, dus 60 graden of hoger, om je wasmachine goed schoon te maken. Daarmee voorkom je volgens Kok dat je wasgoed gaat stinken van de wasluis.

 

Hoe blijft zwarte kleding zwart?

Eigenlijk moet je zwarte kleding zo min mogelijk wassen. Als je het al wast, was het dan binnenstebuiten met speciaal wasmiddel voor zwarte was. "Je kan het ook in de vriezer leggen, dan gaan de bacteriƫn dood."

 

Werken speciale wasmiddelen?

Tegenwoordig zijn er speciale wasmiddelen voor zwart, bont, wit, fijnwas, wolwas en allerlei soorten textiel. Dat werkt volgens huishouddeskundige Kok wel echt. "Wasmiddelen zorgen ook voor vormbehoud. Voor witte was heb je actieve zuurstofbleekmiddeltjes. Je moet wasmiddelen niet verwisselen." Het actieve bestandsdeel is meestal percarbonaat.

 

Poeder of vloeibaar?

Als je in de supermarkt voor het schap staat zie je misschien door de bomen het bos niet meer, maar de wasmiddelen hebben allemaal een eigen functie. Daarnaast is er ook nog onderscheid tussen waspoeder en vloeibaar wasmiddel.

Waspoeder is beter geschikt voor wassen op hogere temperaturen. Het bevat ook bepaalde stoffen, optische witmiddelen, die licht beter weerkaatsen waardoor de witte was na het wassen witter is.

Vloeibaar daarentegen doet het beter op lagere temperaturen.

 

Azijn ontkalkt

Veel leden van de Radar WhatsApp noemen azijn als middel dat ze toevoegen aan hun was. Is dat een goede tip? Volgens Zamarra Kok wel. "Azijn ontkalkt, het is een universeel goedkoop schoonmaakmiddel."

Je hoeft overigens niet bang te zijn voor nare geurtjes, die worden er vanzelf uitgespoeld.

Azijn kan je volgens Kok ook gebruiken om gele vlekken uit witte shirts weg te krijgen. "Laat een shirt een nacht weken in azijn. Als de gele vlekken al heel diep in de stof zijn ingebeten krijg je ze echt niet meer weg. Wonderen bestaan niet."

 

Speciaal doekje toevoegen in de was

Zamarra doet zelf regelmatig kleinere wasjes met verschillende kleuren bij elkaar. Ze doet er dan speciale doekjes bij die voorkomen dat kleuren door elkaar heen gaan lopen. Haar ervaringen ermee zijn goed, maar toch adviseert fabrikant Henkel dat je niet alle kleuren met zo'n doekje kan samenvoegen.

 

Tip: ontwerp, bedruk en bestel nu je shirts en hoodies bij ons. Wij leveren kwaliteitskleding. Als er een gaatje in komt, contact ons dan direct en maak gebruik van onze uitstekende service!